Izejvielu izvēle
Milti

Ciete
Taukvielas
sviests margarīns

eļļa cūku tauki

Saldumvielas -
cukurs kļavu
sīrups brūnais cukurs


pūdercukurs medus iesala ekstrakts
Olas

Piens un piena pārstrādes produkti -
piens skābais krējums saldais krējums

iebiezinātais piens jogurts biezpiens

Rieksti -
mandeles valrieksti pekanrieksti

pistācijas rieksti ciedru rieksti

kokoss magones

Mīklas irdinātāji -
raugs soda cepšanas pulveris

Baudvielas -
kafija kakao produkti
Recinātājvielas -
želatīns agars putukrējuma stabilizators

Augļi, ogas un to pārstrādes produkti -
āboli bumbieri cidonijas

plūmes ķirši arikozes

persiki apelsīni mandarīni
citroni banāni kivi

karambola ananāss fizāls

rozīnes sukādes marcipāns

Garšvielas -
sāls kanēlis vaniļas pāksts

vanilina cukurs safrāns krustnagliņas

kardomons koriandrs smaržīgie pipari

pipari muskatrieksti ķimenes

ingvers Ķīnas anīss

Pārtikas krāsvielas
Pusfabrikāti.
Var
iedalīt četrās grupās:
1.
Pildījumi
2.
Sīrupi
3.
Pomādes
4.
Krēmi
Pildījumi
Gaļas pildījumi

Subproduktu pildījumi

Saldie
pildījumi:
Biezpiena pildījums

Magoņu pildījums

Riekstu pildījums

Žāvētu augļu pildījums

Svaigu augļu pildījums
Sīrupi
Milti

Ciete

Taukvielas
sviests margarīns
sviests margarīns


eļļa cūku tauki

Saldumvielas -
cukurs kļavu sīrups brūnais cukurs
cukurs kļavu sīrups brūnais cukurs



pūdercukurs medus iesala ekstrakts



Olas

Piens un piena pārstrādes produkti -
piens skābais krējums saldais krējums
piens skābais krējums saldais krējums


iebiezinātais piens jogurts biezpiens



Rieksti -



pistācijas rieksti ciedru rieksti


kokoss magones


Mīklas irdinātāji -
raugs soda cepšanas pulveris



Baudvielas -
kafija kakao produkti
kafija kakao produkti


želatīns agars putukrējuma stabilizators



Augļi, ogas un to pārstrādes produkti -
āboli bumbieri cidonijas

plūmes ķirši arikozes

persiki apelsīni mandarīni
citroni banāni kivi

karambola ananāss fizāls

rozīnes sukādes marcipāns

Garšvielas -
sāls kanēlis vaniļas pāksts

vanilina cukurs safrāns krustnagliņas

kardomons koriandrs smaržīgie pipari

pipari muskatrieksti ķimenes

ingvers Ķīnas anīss

Pārtikas krāsvielas
āboli bumbieri cidonijas


plūmes ķirši arikozes
.jpg)


persiki apelsīni mandarīni


citroni banāni kivi



karambola ananāss fizāls



rozīnes sukādes marcipāns



Garšvielas -
sāls kanēlis vaniļas pāksts



vanilina cukurs safrāns krustnagliņas



kardomons koriandrs smaržīgie pipari



pipari muskatrieksti ķimenes



ingvers Ķīnas anīss


Pārtikas krāsvielas







Sīrupi
Cukura sastāvs %
|
Vārīšanas temperatūra
|
Organoleptiskie rādītāji
|
10
20
30-40
|
100.1
100.3
100.6
|
Salkans ūdens
Salds ūdens
Ļoti salds ūdens
|
50
60
65
|
101.9
103.1
103.9
|
Vājš sīrups
Vidējs sīrups
Stiprs sīrups
|
70
75
80
|
105.3
107.4
110
|
Tievs pavediens
Vidējs pavediens
Resns pavediens
|
85
90
95
|
114.5
117
122
|
Mīksta lodīte (pomādes gatavošana)
Vidēji cieta lodīte (pomādes
gatavošana)
Cieta lodīte (pomādes gatavošana)
|
98
100
|
165
200
|
Karamele
Dedzināts cukurs
|
Krēmi
Sviesta krēmi
Krēmi no piena pārstrādes produktiem

Olbaltuma krēmi

Termiskā
apstrāde
Izmanto šādus siltapstrādes paņēmienus:
·
Cepšana konditorejas krāsnī sakarsētā
gaisā
·
Cepšana lielā tauku daudzumā
·
Cepšana nelielā tauku daudzumā
·
Vārīšana
·
Sautēšana
Mīklas
svara izmaiņas cepšanas laikā:
·
Nocepums
·
Piecepums
·
Iznākums
Kūku
un tortu apdares un rotāšanas pusfabrikāti.
Sausie
apdares pusfabrikāti
Drumstalas

Pūdercukurs

Rieksti

Mazi dažādu mīklas veidu cepumiņi

Mazas kūciņas no smilšu mīklas, plaucētas
mīklas – gulbīši, sirsniņas un groziņi

Glazūras
·
šokolādes pomāde,
·
Ruma glazūra,
·
Olbaltuma glazūra.
Plastiskās
masas


Plastiskās masas izveltnē uz galda plānā plāksnē, no
kuras izspiež dažādas figūriņas.
Piebilde - Darba virsmai un rokām jābūt ideāli tīrām, jo
citādi masa var kļūt pelēcīga.
Plastiskās
masas receptūra.
Pūdercukurs 0.100 kg
Želatīns 0.002 kg
Ūdens 0.010 kg
____________________
Iznākums 0.100 kg
Želejas


Izmanto augļu pārklāšanai:
·
uz kūku un tortu virsmām,
·
dažādu figūriņu gatavošanai,
·
kūku un tortu virsmu gatavošanai.
Želejas var gatavot bezkrāsainu, marmora, mozaīkas
u. c. veida.
Piebilde- var izmantot jau gatavas želejas, kuras
lieto atbilstīgi norādēm uz iesaiņojuma.
Želejas
receptūra
Cukurs 0.100 kg
Konjaks 0.030 kg
Želatīns 0.030 kg
Citronskābe 0.001 kg
Ūdens 0.900 kg
__________________
Iznākums 1.000 kg
Karameles
rotājumi


Karameles rotājumus gatavo:
·
0.130 kg cukura,
·
0.050 kg ūdens
·
1 TK etiķa
Tos vārot uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes, līdz
veidojas zeltaina karamele. Piebilde. Uzglabā sausā vietā
nedēļu. Ilgāk uzglabājot, karamele kļūst mikla.
Šokolādes
rotājumi


Konditori šokolādes rotājumu gatavošanai izmanto: –
·
Piena šokolādi
·
Balto šokolādi
·
Parasto šokolādi
·
Konditoru šokolādi, kurā kakao tauki
aizvietoti ar augu valsts taukiem
Šokolādi konditorejas izstrādājumiem rotāšanai
izmanto divējādi:
·
Šokolādi sarīvē vai sasmalcina ar nazi
un pārkaisa izstrādājumu virsmai, malām
·
vai arī pievieno, gatavojot mīklas
pusfabrikātus – Šokolādi izkausē ( šo procesu sauc par ―šokolādes temperēšanu) un
izmanto atbilstīgi rotājumu veidam.
Marcipānu
gatavo no cukura un mandeļu miltu maisījuma.
Labs
marcipāns nelīp pie rokām.
Marcipānam
raksturīga mandeļu smarža.
No marcipāna
var veidot dažādas figūras – dzīvniekus, ziedus, skaitļus, klaunus u. C
Konditorejas
printeri un ploteri

·
Attēls uz vafeļu plāksnēm
·
Vizītkarte vai apsveikums no cukura
plāksnēm
·
Šokolādes logo
Rauga mīkla


Rauga
mīklu var gatavot ar diviem veidiem
•
Gatavošana bez ierauga
•
Gatavošana ar ieraugu
Trūkumi
|
Rašanās cēloņi
|
Izlabošanas paņēmieni
|
Mīkla nerūgst vai rūgšana nav
pietiekami intensīva
|
Mīkla atdzisusi zemāk par 10 °C Mīkla
pārkarsusi Sliktas kvalitātes raugs
|
Mīklu pakāpeniski sasilda līdz 30 °C
Mīklu atdzesē līdz 30 °C Pieliek svaigu raugu
|
Mīkla pārāk sāļa vai salda un tāpēc
nerūgst
|
Mīkla pārāk sāļa vai salda un tāpēc
nerūgst.
|
Iejauc nedaudz mīklas bez sāls vai
cukurs un pieliek pie pārsālītas vai pārsaldinātas mīklas
|
Mīkla skāba
|
Mīkla pārrūgusi, vairs nerūgst
|
Iejauc jaunu mīklu bez rauga, bet
pārskābušo izmanto kā ieraugu
|
Mīklai nav pietiekami liels apjoms
|
Mīkla nav pietiekami atspaidīta
|
Mīkla jāatspaida atkarībā no miltu
kvalitātes
|
Apkaltusi virsma
|
Mīkla rūgusi telpā, kurā ir pazemināts
RGM
|
Rūgšanas laikā mīklas trauku jāpārsedz
ar drānu vai tam jāuzliek vāku
|
Rauga
mīklas dalīšana
• Mehāniskā dalīšana ar mīklas dalāmo mašīnu .
• Pusmehāniskais mīklas dalīšanas paņēmiens .
• Dalīšana ar rokām.
Izveidoto izstrādājumu uzraudzēšana.
Izveidoto izstrādājumu apdare pirms cepšanas.
Kārtainās rauga mīklas gatavošana


Šai mīklai raksturīgs lielāks aizdara daudzums
nekā parastai rauga mīklai.
Gatavojot
kārtaino rauga mīklu, izmanto divus irdināšanas paņēmienus:
• Raugs,
kura darbības dēļ izdalās ogļskābā gāze
• Veidojot plānas mīklas kārtas, starp kurām
ir taukvielas kārtas.
Kārtainās
rauga mīklas gatavošanā ir trīs posmi:
• Rauga mīklas gatavošana ar vai bez ierauga
• Taukvielu ieveltnēšana un kārtu veidošana
• Mīklas atpūtināšana (atdzesēšana)
Trūkumi
|
Rašanās cēloņi
|
Mīklas kārtas grūti saskatīt
|
• Mīklai pārāk daudz kārtu
• Veltnējot mīkla silta
• Mīkla pārāk ilgi uzraudzēta
|
Izstrādājumiem mazs apjoms
|
• Izstrādājumi nav pietiekami ilgi
uzraudzēti • Pārāk augsta cepšanas temperatūra
|
Izstrādājumi sausi un cieti
(taukvielas iztecējušas)
|
• Izstrādājumi ilgi uzraudzēti
• Zema cepšanas temperatūra
|
Pēc
mīklas dalīšanas un veidošana veida izstrādājumus no kārtainās rauga mīklas var
iedalīt:
Maizītes bez pildījuma

Maizītes ar pildījumu

Ruletes veida maizītes

Radziņi no kārtainās rauga mīklas

Kliņģerīši no kārtainās rauga mīklas

Štriceles

Biskvīta mīkla.
Biskvīta mīklas veidošana un cepšana.
Veido tūlīt pēc pagatavošanas:
Mīklu lej formā

Mīklu izsmērē uz plāts

Mīklu veido caur konditorejas maisiņu

Trūkumi
|
Rašanās cēloņi
|
Biskvīta p/ f blīvs, maz porains, mazs
apjoms
|
• Milti ar ―stipru lipekli
• Nepietiekami uzputota olu un cukura
masa
• Pēc miltu pievienošanas pārāk ilgi
maisīts
• Mīklu uzreiz necepa
• Cepšanas laikā mehāniska iedarbība
• Palielināts miltu daudzums
|
Biskvīta p/ f daļa ir neizcepusies
(izveidojusies glīda)
|
• Nepietiekams cepšanas laiks
|
Biskvīta p/ f ar miltu kunkuļiem
|
• Mīkla ir nepietiekami izmaisīta •
Visi milti pievienoti uzreiz
|
Biskvīta p/ f bāla garoziņa
|
• Zema cepšanas temperatūra
• Nepietiekams cepšanas laiks
|
Biskvīta p/ f virsma apdegusi
|
• Pārāk karsta krāsns
• Pārāk ilgs cepšanas laiks
|
Biskvīta p/ f izplūdis
|
• Mīklai par daudz pievienotas olas
• Ilgi uzglabātas olas, tās zaudē
spēju saistīt gaisu putošanas laikā
|
Smilšu mīkla


Smilšu
mīklas gatavošanas veidi atkarībā no mīklas gatavojamā daudzuma, to var:
- gatavot uz galda ar rokām

- mīklas mīcāmajā mašīnā

Trūkumi
|
Rašanās cēloņi
|
Mīkla nav plastiska, veltnējot drūp,
bet cepšanas laikā no tās izdalās tauki
|
• Mīkla gatavota no izkausētām
taukvielām
• Mīkla gatavota no siltiem produktiem
• Mīkla ilgstoši mīcīta ar siltām
rokām
|
Izceptie izstrādājumi drupeni, rupji
|
• Mīkla bijusi silta
|
Mīkla staipīga, veltnējot saraujas.
Izcepties izstrādājumi ir cieti, mazu apjomu
|
• Daudz miltu un šķidruma
• Maz taukvielu
• Taukvielas pieliktas mīcīšanas beigās
• Mīkla ilgi mīcīta
|
Izstrādājumi vietām apdeguši
|
• Mīkla nav vienādi izveltnēta
• Plāts krāsnī nav laikā grozīta
|
Izstrādājumi pārāk trausli
|
• Mīklai pievienots par daudz
taukvielu
• Olu vietā ielikti tikai olu
dzeltenumi
|
Izstrādājumi cieti un stiklaini
|
• Mīklai olu vietā pielikti tikai
baltumi
• Mīklā par daudz cukura
• Mīklā par maz taukvielu
|
Plaucētā mīkla

Šo masu sauc par miltu plaucējumu.
Plaucētas
mīklas gatavības pazīmes:
• Mīklai ir bieza krējuma konsistence
• Mīkla ir neplūstoša
• Mīkla ir spīdīga un gluda
• Mīkla ir zeltaini dzeltenā krāsā
Plaucēto
mīklu var veidot šādi:
• Mīklu ar vienu vai divām tējkarotēm liek uz plāts,
ievērojot atstarpes, ņemot vērā, ka izstrādājumu tilpums palielinās 2 – 3
reizes
• Mīklu liek konditorejas maisiņā un ar gludo vai
robaino uzgali spieţ uz plāts apaļus, gredzenveida un garenus u. c. veida
izstrādājumus
• Mīklu var ievietot arī viegli ietaukotā groziņa
formā ar plakanu dibenu (1/ 2 no formas tilpuma)
Trūkumi
|
Rašanās cēloņi
|
Izstrādājumi nav pietiekami labi
pacēlušies
|
• Mīkla šķidra
• Par daudz olu
• Nav pietiekami labi izplaucēti milti
• Maz sāls
|
Izstrādājumi izplūduši
|
Plāts nav ieziesta ar taukvielām.
|
Izstrādājumi piecepušies pie plāts
|
Plāts par daudz ieziesta ar
taukvielām.
|
Plaisas izstrādājumu apakšējā garozā
|
Par agru attaisīta krāsns un
izstrādājumi aizstigti.
|
Cepšanas laikā izstrādājumi saplakuši
|
Par agru attaisīta krāsns un
izstrādājumi aizstigti.
|
Lielas plaisas izstrādājumu virsā un
sānos
|
Pārāk karsta krāsns.
|
Maizes izstrādājumi


Maizes izejvielas iedala:
·
pamatizejvielās (milti, raugs un cukurs)
· papildizejvielās jeb aizdarā (cukurs,
taukvielas, olas, sīrups, piens, rozīnes, magones rieksti, u. c.).
Maizes
cepšana sastāv no vairākiem posmiem:
·
izejvielu sagatavošanas,
·
mīklas iemīcīšanas,
·
raudzēšanas,
·
dalīšanas un veidošanas,
·
mīklas pēc rūgšanas jeb uzraudzēšanas,
·
maizes cepšanas un atdzesēšanas.
Maizes
iedalījums.
Maizes veids
|
Raksturojums
|
Pēc miltu veida
|
Pēc cepšanas paņēmiena
|
Pēc miltu šķiras
|
Rudzu rupjie, sijāties, skrotētie
Kviešu augstākā labuma, pirmās un
otrās šķiras, rupjie
|
Pēc receptūras
|
• Vienkāršā
• Uzlabotā
• Iecienītā
|
Pēc cepšanas paņēmiena
|
Formas, speciālās formas, klona,
plāceņi
|
Pēc izstrādājuma formas
|
Batoni, formas, pītā, apaļā
|
Pēc tirdzniecības veida
|
Gabalu un sveramā maize
|
Pēc uzdevuma
|
Parastā un diētiskā maize
|
Kēksi


Visus
kēksu pēc irdināšanas veida iedala:
• Kēksi, kas irdināti ar ķīmiskajiem irdinātājiem
• Kēksi, kas irdināti ar mehāniskajiem irdinātājiem
• Kēksi, kas irdināti ar bioloģiskajiem irdinātājiem
Izceptu
kēksu gatavības noteikšana:
• Kēksa tilpums ir palielinājies, forma piepildīta
līdz malām
• Skaisti
brūna krāsa ar gaišu plaisiņu vidū. Ja plaisiņa cepšanas laikā neveidojas, to
ievelk ar nazi.
•
Izstrādājums mazliet atdalās no trauka malām
• Gatavību pārbauda ar koka irbulīti Gatavos kēksus
atdzesē, neizņemot no karstajām formām.
Kēksu
virsmu pēc izcepšanas un atdzesēšanas var rotāt dažādi:
• Pārkaisīt ar pūdercukuru
• Pārklāt ar sasildītu pomādi
• Pārklāt ar sasildītu pomādi, riekstiem, griljāžu
• Pārklāt ar sasildītu želejas veida glazūru
• Pārklāt ar kausētu šokolādi
• Rotāt ar marmelādi
• Uz kēksu
virsmas var izvietot arī svecītes dzimšanas dienas izstrādājumos
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru