Pārtikas
produktu zinības - 1. kurss
Kvalitātes
noteikšanas metodes, sertifikācija, kodēšana, marķēšana
o
pārtikas
produktu kvalitāte
o
kvalitātes
noteikšanas metodes
o
pārtikas
produktu sertifikācijas noteikumi
o
preču
marķējums
Pārtikas produktu kvalitāte
o
Katra pārtikas produktu kvalitāti nosaka pēc tā
raksturīgākajām īpašībām jeb kvalitātes rādītājiem.
o
Pārtikas produktu kvalitāte ir īpašību kopums
(ārējais izskats, krāsa, smarža, konsistence, uzturvērtība, izmantošana,
nekaitīgums), kas nodrošina patērētāju vajadzību apmierināšanu un to praktisko
derīgumu.
o
Produktu garša, smarža, konsistence un krāsa ir
atkarīga no to ķīmiskā sastāva un svaiguma pakāpes.
Pārtikas produktu kvalitāti ietekmējošie faktori
o
Izejvielas, no kurām izstrādā pārtikas produktus
(piemēram, nekvalitatīvs piens nav derīga laba krējuma vai biezpiena
iegūšanai).
o
Gatavošanas tehnoloģiskais process (piemēram, ja
maizi gatavo no nekvalitatīviem miltiem, maizes kvalitāte būs zema).
o
Uzglabāšanas apstākļi un transportēšana.
o
Iesaiņojamais materiāls un tara ( tā aizsargā
produktu no nelabvēlīgiem apkārtējās vides apstākļiem).
Pārtikas
produktu kvalitātes noteikšanas metodes
Pārtikas produktu kvalitāti var
noteikt ar divām metodēm:
o
organoleptiski – kvalitāti nosaka ar
cilvēka maņu orgāniem – redzi, garšu, ožu, tausti.
Ar šo metodi nosaka produkta - krāsu,
smaržu, konsistenci, ārējo izskatu un garšu.
o
laboratoriski – kvalitātes
noteikšanu veic laboratorijā, izmantojot fizikālās, ķīmiskās, mikrobioloģiskās
un fizioloģiskās metodes.
Ar šādu metodi veic plašāku un dziļāku pārtikas produktu kvalitātes
noteikšanu, izmantojot dažādu aparatūru, iekārtas, reaģentus un sarežģītas
metodes.
Laboratorijas metodes iedalās:
·
fizikālās metodes - nosaka produkta temperatūru – kušanas,
sasilšana, vārīšanās, sacietēšanas, mitrumu, īpatnējo svaru, optiskās un
mehāniskās īpašības.
·
Mikrobioloģiskās metodes – nosaka
cilvēkam kaitīgu, slimību izraisītāju un pārtikas produktus bojājošo
mikroorganismu esamību vai daudzumu.
·
Fizioloģiskās metodes – novērtē
produktu iespējamo izmantošanu gremošanas traktā un produktu kaloritāti.
Pārtikas
produktu sertifikācijas noteikumi
Nozīmīgu lomu starptautiskajā tirdzniecībā ieņem produktu
kvalitāte un aizvien pieprasītāki kļūst neatkarīgo institūciju izsniegtie
produktu atbilstības apliecinājumi, kuri, sniedz objektīvus un ticamus
pierādījumus par likumdošanas vai citu prasību izpildi u veicina godīgāku
konkurenci tirgū.
Viens no nozīmīgākajiem instrumentiem piekļuvei starptautiskajiem
trijiem ir produktu sertifikācija, kuras rezultātā tiek iegūti sertifikāti par
produktu atbilstību konkrētā tirgus prasībām, kas ir obligāts priekšnoteikums
produktu tirdzniecībai.
Sertifikācijas institūcijas izsniegto sertifikātu atzīšana tie
nodrošināta ar institūcijas akreditāciju, kuras rezultātā tiek apstiprināts, ka
institūcija savu darbību veic objektīvi, neatkarīgi un kvalitatīvi un tās
izsniegtie sertifikāti ir ticami.
Sertifikāts -
valsts pilnvarotas un akreditētas institūcijas apstiprinājums, ka prece vai
pakalpojums atbilst standarta vai konkrēta normatīvi tehniskā dokumenta
prasībām.
Preču marķējums
Pārtikas preču marķējums ir pārtikas preces vizītkarte.
Marķējumam:
·
jāatrodas labi redzamā vietā – uz iepakojuma vai
etiķetes
·
jābūt tulkotam latviešu valodā
·
norādītai informācijai jābūt skaidri salasāmai
un neizdzēšamai
Marķējumā norādītā informācija
nedrīkst:
·
maldināt patērētāju
·
piedēvēt precei īpašības, kas tai nepiemīt
·
piedēvēt precei dziednieciskas īpašības
Preces tirdzniecības nosaukums:
·
ja prece ir attiecīgi apstrādāta, tirdzniecības
nosaukumu papildina ar norādēm
·
ja prece ir apstrādāta patērētājam tas ir jāzin
Preces sastāvdaļas:
·
ražotājam pārtikas produkta marķējumā jānorāda
preces sastāvdaļas – vielas, kas izmantotas ražošanā un ir galaproduktā
Preces sastāvdaļas nenorāda:
·
svaigiem augļiem un dārzeņiem
·
gāzētam ūdenim (ja marķējumā ir norādīts, ka tas
ir gāzēts)
·
raudzētam etiķim (ja tam nav pievienotas citas
sastāvdaļas)
·
sieram
·
sviestam
·
raudzētam pienam
·
krējumam (ja tam nav pievienotas citas
sastāvdaļas)
·
pārtikas precēm, kurām ir tikai viena sastāvdaļa
Svars (neto masa) vai tilpums:
·
svaru (neto masu) norāda masas mērvienībās –
kilogramos vai gramos
·
tilpumu norāda tilpuma vienībās – litros vai
mililitros
·
ja prece sastāv no cietām un šķidrām vielām, tad
papildus jānorāda cietās vielas daudzums.
Derīguma termiņš:
·
ja pārtikas prece ātri bojājas, norāda galīgo
derīguma termiņu, sākot ar vārdiem ‘’IZLIETOT
LĪDZ…’’, norādot dienu, mēnesi un gadu
·
cietām pārtikas precēm norāda minimālo derīguma
termiņu, sākot ar vārdiem ‘’IETEICAMS
LĪDZ…’’
Ražotāja, iepakotāja vai
pārdevēja nosaukums:
·
informācijai jābūt tādai, lai pircējs
nepieciešamības gadījumā varētu ar to sazināties
·
marķējumā jābūt norādītam uzņēmuma nosaukums un
faktiskā adrese
·
adreses vietā nedrīkst norādīt pasta kastītes
numuru vai uzņēmuma mājaslapu internetā
Pārtikas preces partijas numuru
nenorāda:
·
lauksaimniecības produktiem, kas paredzēti
tālākai apstrādei un pagaidu uzglabāšanai
·
nefasētiem produktiem, kas paredzēti tūlītējai
pārdošanai
·
saldējuma porcijām, ko sver pircēja klātbūtnē
·
ja preces iepakojums vai trauka virsma ir mazāka
par 10 cm2
Enerģētiskā un uztura vērtība;
·
produkta enerģētisko un uztura vērtību norāda
100 g vai 100ml produkta
·
enerģētisko vērtību norāda kilodžaulos (kj) un
kilokalorijās (kcal)
·
pārtika produkta uztura vērtības marķējumā
norāda:
◘ olbaltumvielas
◘ ogļhidrātus
Ja nepieciešams, ražotājs
marķējumā norāda:
·
īpašus uzglabāšanas vai lietošanas noteikumus
·
preces izcelsmes vietu
·
detalizētu lietošanas instrukciju
Papildus norādes ražotājs lieto,
ja:
·
produkts ir iesaiņots, izmantojot iesaiņojuma
gāzes
·
produkts satur dabīgos vai mākslīgos
saldinātājus
·
produktā ir augsts kofeīna saturs (vairāk par
150mg/l), izņemot, ja uz produkta nosaukums minēti vārdi ‘’Tēja’’ vai
‘’Kafija’’
Norāde par ĢMO(ģenētiski modificēti organismi):
·
produktu
marķējumā jābūt norādītam, ka tas satur ģenētiski modificētu sastāvdaļu
(piemēram – soju), vai ir ražots no ģenētiski modificētas izejvielas (piemēram
– sojas0
·
produktiem, kas
satur ĢMO, mazumtirdziencībā ir jābūt novietotiem atsevišķi no pārējiem
produktiem
·
Papildus ir jābūt
norādei par to. Ka produkti satur ĢMO
Preču
grupas.
Organoleptiskās kvalitātes noteikšanas metodes
○preču
grupu sortimenta iedalījums un raksturojums
○uzglabāšanas
noteikumi
○iesaiņojuma,
fasējuma veidi
Preču
grupu sortimenta iedalījums un raksturojums
Pārtikas produktu klasifikācija –
pastāv vairākas pārtikas produktu klasifikācijas:
·
bioloģiskā
·
standartu
·
mācību
·
ēdināšanas uzņēmumu
·
tirdzniecības
·
pēc izejvielām
Mācību klasifikācijā par
pamatu ņem pārtikas produktu ķīmiskā sastāva līdzību, to izcelsmes un ražošanas
vietu.
Preces grupē šādi:
·
augļi un dārzeņi
·
ciete, cukurs, medus un konditorejas
izstrādājumi
·
gaļa un gaļas produkti
·
garšvielas
·
graudu un miltu preces
·
olas un to pārstrādes produkti
·
piens un piena produkti
·
uztura tauki
·
zivis un zivju produkti
Tirdzniecības klasifikācijā produktu
iedala šādās grupās:
·
maize
·
augļi un dārzeņi
·
konditorejas izstrādājumi
·
piens
·
sviests
·
uztura tauki
·
gaļa
·
zivis
·
olas
Tirdzniecības
tīklā preces iedala gastronomijas precēs un bakalejas precēs.
Gastronomijas preces ir
paredzētas tūlītējai lietošanai, un tās ir paaugstinātas kvalitātes preces
(siers, desa, kūpināta gaļa un zivju izstrādājumi, zivju konservi)
Bakalejas preču grupā ietilpst tādas, kas pirms
lietošanas vēl ir jāapstrādā (milti, makaronu izstrādājumi, putraimi, sāls,
cukurs u.c.)
Ēdināšanas uzņēmumos pārtikas
produktus klasificē pēc glabāšanas apstākļiem:
·
gaļa un zivis
·
piens un tauki
·
gastronomijas produkti
·
dārzeņi un augļi
·
kaltētie un sausie produkti
Uzglabāšanas
noteikumi
Uzglabājot pārtikas produktus
uzņēmumā, stingri jāievēro to uzglabāšanas režīmus, lai nepieļautu produktu
bojāšanos un aizsargātu pret piesārņošanos.
Īpašu uzmanību pievērš produktiem, kas strauji bojājas un kuriem
ražotājs ir noteicis konkrētas uzglabāšanas temperatūru.
Produktus uzglabā oriģinālajos iepakojumos. Gadījumos, ja produkti
uzglabāšanas vietās tiek izņemti no oriģinālā iepakojuma, tiem nodrošina
iekšējo marķējumu, kurā norāda produkta nosaukumu, saņemšanas datumu un derīguma
termiņu.
Rūpīgi seko produktu derīguma
termiņiem.
Sausos produktus uzglabā sausās,
labi vēdināmās telpās.
Augļus un dārzeņus uzglabā
atsevišķi no sausajiem produktiem.
Lai pasargātu pārtikas produktus no piesārņošanās uzglabāšanas laikā:
·
produktus uzglabā slēgtos traukos, plauktos vai
uz paliktņiem
·
gatavo produkciju uzglabā atsevišķi no jēlās
produkcijas
·
noliktavas telpas uztur tīras
Galvenais, kas ietekmē produktu
kvalitāti to uzglabāšanas laikā, ir fizikālie faktori:
·
temperatūra
·
mitrums
·
gaisa apmaiņa
·
gaisma
·
produktu sablīvēšanās
·
deformācija
·
taras veidi
·
preču izvietojums
Ķīmiskās izmaiņas produktos
var rasties gaismas un nepareizas uzglabāšanas temperatūras ietekmē. Šajos
procesos var rasties jaunas vielas, kas pasliktina produktu:
·
uzturvērtību
·
garšu
·
smaržu
·
krāsu
Iesaiņojuma,
fasējuma veidi
Iepakojums ir produktiem pievienots
izstrādājumu kopums, ko lieto, lai aizsargātu, saturētu, piegādātu, uzglabātu,
ērti lietotu, realizētu un piepazīstinātu ar produktu – izejvielām, gatavām
precēm visā to aprites ciklā no ražotāja līdz patērētājam.
Iepakojuma pamatfunkcijas ir:
·
aizsargāt un saglabāt iepakoto produktu
·
nodrošināt produkta piegādi līdz patērētājam
·
nodrošināt ērtu un drošu lietošanu
·
dot visas nepieciešamās ziņas par produktu
·
reklamēt produktu
Pēc izturības izšķir:
·
cietā tara,
kas nemaina savu formu no preces spiediena un ārējiem grūdieniem
mucas
kastes
kannas
·
puscietā
tara, kas saglabā savu formu bez preces un ar preci miera stāvoklī, bet kam
ir maza pretestība ārējam mehāniskajam spēkam
kartona
tara
polimērs
·
mīkstā
tara, kas iegūst noteiktu formu, ja tajā ir iepildīta prece, bet kura
neaizsargā tās saturu no mehāniskās iedarbības
auduma maisi
papīrs
polimērs
polimērs
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru