Gaļas pusfabrikātu
sagatavošana
Gaļas pusfabrikāti ir
noteiktam termiskās apstrādes veidam un konkrētam ēdienam sagatavoti gaļas
gabali ar ierobežotu uzglabāšanas (izlietošanas) laiks.
Liellopu filejas
pusfabrikāti
Fileja ir augstvērtīga
gaļa dzīvnieka liemenī.
Tajā ir tikai 2-4%
tauku un maz saistaudu.
Var cept:
- veselā
veidā,
- sagrieztu
šķēlēs,
- sīkos
gabalos (stienīšos vai kubiņos).
Bifštekam gaļu griež
taisnā leņķī 2-3 cm biezās šķēlēs no filejas resnās daļas un viegli pieplacina.
Fileju griež no vidus
daļas 4-5 cm biezās šķēlēs, viegli saplacina. Lai būtu lielāka cepamā virsma.
Lai cepšanas laikā šķēle saglabātu savu formu, to reizēm apsien ar diegu.
Dabiskiem porciju
ēdieniem sagrieztās gaļas šķēles cep tūlīt vai uzglabā.
Vārīti, tvaikoti un
sautēti gaļas ēdieni
- Gaļas un gaļas produktu uzturvērtības izmaiņas saistītas ar gaļas sulas izdalīšanos ūdenī vārīšanās laikā.
- Muskuļaudu olbaltumvielas ūdenī pāriet galvenokārt vārīšanas sākumā.
- Tehnoloģiskais process jāvada tā. Lai iegūtu labākas kvalitātes galaproduktu – gaļa ar mazākiem zudumiem un piesātinātu buljonu bez taukiem.
- Lai būtu mazāki zudumi, gaļu vāra apmēram 1,5-2 kg gabalos.
- Mēles, sirdis, nieres – vāra veselas.
Vārīti un tvaikoti
gaļas ēdieni
- Vārīt var visu mājdzīvnieku gaļu gabalos, kuru biezākā kārta nepārsniedz 10-12 cm.
- Lai gaļa vienmērīgi izvārītos, nevienāda biezuma gabalus sasien ar rupju diegu ruletes veidā, lai tie viscaur būtu vienādi.
- Lai iegūtu sulīgāku, aromātiskāku gaļu, ar mazākiem uzturvielu un masu zudumiem vārīšanās laikā, sagatavoto gaļu liek verdošā ūdenī.
- Strauji uzvāra, nosmeļ putas, samazina siltumu un turpina vārīt zem 100 grādiem (buljons nemutuļo). Šķidrumam visu laiku jāapsedz gaļa.
- Pēc uzvārīšanas pievieno daļu svaigu burkānu, lai buljons būtu dzidrāks.
- Sāli pievieno vārīšanas puslaikā, atlikušos burkānus, sīpolus, pētersīļus, selerijas – 30 min, bet piparus un lauru lapas – 5 min pirms vārīšanās beigām.
- Gaļas gatavību pārbauda ar smailu nazi, to iedurot (nedurstot) biezākajā daļā. Gatavā gaļā nazi viegli iedurt, no tās izdalās dzidra sula. Gatavu gaļu padzesē buljonā līdz 60 grādiem temperatūrai, tad to var griezt tūlītējai lietošanai. Gaļu griežot tūlīt pēc izvārīšanas, izdalās daudz sulas un gaļa kļūst sausa.
- Iegūto liellopu un cūkas gaļas buljonu var izlietot arī zupu un mērču gatavošanā.
- Sālītu vai kūpinātu gaļu iepriekš mērcē un liek vārīties aukstā ūdenī bez sāls.
- Cīsiņus, sardeles un desas vāra ar visu apvalku, nesagrieztus liekot vārīt verdošā ūdenī un karsējot 5 min.Nedrīkst vārīt strauji un ilgi , lai nepārplīstu apvalki, kā arī nedrīkst turēt verdošā ūdenī ilgāk par 20 min., lai saglabātu izstrādājumu garšu, uzturvērtību, izskatu.
- Tvaiko (vāra nelielā ūdens daudzumā) piena teļu, jaunu cūku un jēru dabiskās kotletes un dažus maltās gaļas ēdienus. Iegūto buljonu izlieto mērču gatavošanai.
Vārītu gaļu pasniedz
ar:
- vārītiem, tvaikotiem kartupeļiem;
- vārītiem,
tvaikotiem dārzeņiem;
- kartupeļu,
dārzeņu biezeņiem;
- svaigiem
dārzeņiem.
Pie vārītas gaļas var
pasniegt dažādas mērces:
- dažādas
brūnās mērces;
- baltās
mērces;
- krējuma
mērces;
- piena
mērces.
Mērces pasniedz
atsevišķi mērču traukā vai pārlej gaļai.
Sautēti gaļas ēdieni
Sautēt var visu
mājdzīvnieku gaļu
- lielā
gabalā;
- porcijās;
- sīkos
gabaliņos;
- subproduktus
– sirdi un nieres.
- Sagatavotos pusfabrikātus apcep karstos taukos uz pannas.
Vai vēlaties pārdot savu nieru? vai Vai jūs meklējat iespēju pārdot savu nieru par naudu, jo tas ir finansiāli nojaukts, un jūs nezināt, ko darīt, tad sazinieties ar mums šodien un mēs jums piedāvāsim labu summu Jūsu nierei. Mans vārds ir (doktors Elvis Whyte), kas esmu mūsu slimnīcas specializācijā, kas specializējas nieru ķirurģijā, un mēs arī nodarbojamies ar nieru pirkšanu un transplantāciju ar dzīvo donoru. Lai iegūtu vairāk informācijas, sazinieties ar e-pastu: doctorelviswhyte@gmail.com vai whatsapp +234708362914
AtbildētDzēst