Karstie dzērieni - 3. kurss

Karstie dzērieni

Tēja, kafija, kakao - satur kofeīnu un citas organismam tonizējošas vielas. 
Šie dzērieni jāgatavo nelielām porcijām vai pēc pasūtījuma, jo uzglabāšanas laikā zaudē garšu un aromātu.

Kafija

Gatavojot kafiju, to nedrīkst vārīt, jo aromāts zūd vārīšanas sākumā. 
Garšu un aromātu zaudē arī atdzisusi un no jauna uzsildīta kafija.
Lai pagatavotu kafiju, izmanto dažādus vārīšanas veidus un aparātus.
Ja kafiju vāra katlā lielā daudzumā, tad malto kafiju ber verdošā ūdenī, ātri izmaisa, uzliek vāku, ļauj ievilkties 10 min., nokāš.
Kafiju pasniedz tasītēs (100-200 ml) uz apakštasītes
  • melnu, bez cukura,
  • melnu, ar cukuru,
  • pienu,
  • ar iebiezināto pienu,
  • ar krējumu,
  • ar saldo krējumu.
Tēja

Lai pagatavotu garšīgu tējas uzlējumu, svarīgs ir ne tikai pašas tējas aromāts, bet arī piemērots ūdens.
Ūdenim, krā gatavo tēju, nedrīkst būt dažādas smaržas (hlora).
Tējas uzliešanai neder ne ciets ne destilēts ūdens.
Tējas uzliešanai vislabāk ir avota ūdens.
Lai saglabātos aromāts, tējai jāuzlej ūdens, kurš tikko ir sācis burbuļot.






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru