Gaļas ēdieni - 2. kurss.

Gaļas ēdieni



Gaļa sastāv no :
  • muskuļaudiem – ir vērtīgākā gaļas sastāvdaļa,
  • taukaudiem – izvietoti biezu tauku slāņu veidā kā zemādas vai ap iekšējiem orgāniem,
  • saistaudi – ietilpst muskuļaudos, taukaudos, nervaudos. Biezie saistaudu slāņi piesaista muskuļus pie kauliem un vairāk to ir kustīgajās daļās (kakla daļā, stilbos, pavēderē).
Termiskais apstrādes veids ir atkarīgs no saistaudu daudzumu muskulatūrā. Pēc gaļas nogatavināšanas tas ir būtiskākais gaļas kulinārās izmantošana srādītājs.
Ēdienu gatavošanā var izmantot tikai labi nogatavinātu gaļu, t.i. 12-14 stundas pēc nokaušanas, uzglabātu ap 0 grādiem temperatūrā.
Šajā laikā gaļā notiek vēlamie bioloģiskie procesi, kas, gaļu pareizi sagatavojot, nodrošina tai atbilstošu kvalitāti – tā ir mīksta, sulīga un aromātiska.
Lai ēdienu gatavošanā varētu izmantot visas liemeņa daļas, lieto dažādas termiskās apstrādes veidus, kas nodrošina labāku gaļas ēdienu kvalitāti.
Var gatavot:
vārītus gaļas ēdienus

sautētus gaļas ēdienus



ar dažādiem paņēmieniem ceptus gaļas ēdienus


saceptus gaļas ēdienus.



  • Gaļas ēdienus jāpasniedz ar dažādi sagatavotu kartupeļu un dārzeņu piedevām. Dārzeņu piedevas gatavo arī svaigā veidā.
  • Ja izvēlas putraimu vai makaronu piedevas, klāt jāpasniedz  svaigi dārzeņi.











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru